Carte
Crescandu-l pe Cain
Cain este personajul biblic care, intr-un moment de furie isi ucide fratele, pe Abel, din cauza dezamagirii provocate de faptul ca Dumnezeu il iubea mai mult pe acesta decat pe el. Rezultatul gestului extrem atrage asupra lui pedeapsa divina, care il transforma intr-un personaj zbuciumat, pribeag si fugar, lipsit de resurse si de prieteni, pentru tot restul vietii.
Autorii cartii Crescandu-l pe Cain, Dan Kindlon si Michael Thompson gasesc in acest personaj, prototipul baietilor carora le lipsesc resursele emotionale pentru a gestiona dezamagirea, rusinea, gelozia etc si ca acest lucru se datoreaza culturii cruzimii (despre care am detaliat aici) in care traiesc si a educatiei dure care li se administreaza. Acest lucru ii face, fie sa se izoleze si sa sufere stoic, mimand normalitatea (vezi aici ce face stoicismul din om), fie le hraneste mania si ii indeamna la violenta impotriva lor insile sau/si a semenilor, transformandu-i in personaje problema. In ambele cazuri, baietii/barbatii duc o viata zbuciumata, plina de durere si resentimente, ceea ce este pagubos, atat pentru ei cat si pentru societate, in general.
In primii ani de viata, atat baietii cat si fetele manifesta aceleasi nevoi emotionale si primesc raspuns acestor nevoi. Pe masura ce cresc insa, baietii exprima din ce in ce mai putina sensibilitate. Asta se datoreaza faptului ca parintii le ofera baietilor o educatie emotionala diferita de cea a fetelor. Ei sunt invatati sa fie duri, agresivi, puternici, neinfricati, atribute barbatesti prestabilite care au menirea sa-i pregateasca pentru viata. Or, baietii/barbatii sunt sensibili si sufera, pentru ca sunt oameni, atrag atentia autorii. Un baiat trebuie sa vada si sa creada ca emotiile fac parte in mod natural din viata unui barbat.
Cum sa accepte asta, fara sa fie etichetati ca fiind slabi, vulnerabili, lipsiti de barbatie si curaj? Ce ar trebui sa stie/faca parintii pentru a oferi si educatie emotionala baietilor? Care sunt problemele de educatie timpurie pe care le ridica acestia? Despre relatia cu mama, respectiv tatal, despre disciplinarea aspra in contrast cu disciplina iubitoare. De ce sunt baietii agresivi si considerati mai “rai” decat fetele? Este testosteronul implicat in vreun fel? Sunt intrebari si problematici serioase, care gasesc raspunsuri edificatoare in cartea de fata.
In fond, cei doi autori atrag atentia ca, in goana lor catre idealul masculin al barbatului adevarat, asa cum este el construit cultural, baietii se pierd pe ei insisi. Ori acest fapt are un cost prea mare, ca sa nu fie deconstruit. Provocarea noastra fata de baieti este sa le gasim combinatia ideala de sprijin, empatie, structura potrivita si asteptari care sa functioneze si care sa-i faca impliniti si fericiti. Iata un motiv bun de a citi aceasta carte si de a (re)considera felul in care ii percepem sau/si ii educam pe baietii nostri.
Note:
Cartea a aparut la editura Herald, Bucuresti, 2017 si se poate achizitiona de la librariile din Romania
Dan Kindlon si Michael Thompson sunt specializati in psihologia baietilor, avand o experienta de lucru cu acestia de peste 30 de ani.
Leave a reply