Carte
Revolutia iubirii
Revolutia iubirii este o carte aparuta in 2017 la editura Povesti de papadie. Autorul, Gaspar Gyorgy pledeaza pentru responsabilitate si angajament in cuplu, optand pentru revolutia iubirii in detrimentul luptei pentru putere.
Toate cuplurile au un traseu care incepe cu indragostirea romantica (care dureaza 2-3 ani) urmata de socul dezamagirii si al luptei pentru putere. Cam aici se imptmolesc circa 95 % dintre cupluri. Restul de 5% aleg lupta pentru iubire, conform unui algoritm al indeplinirii nevoilor fiecaruia.
Iubirea adevarata incepe cu renuntarea la lupta pentru putere, spune autorul. Sa oferim incredere, toleranta fata de greseala, libertate, intelegere, acceptare, afectiune, validare, admiratie, aceasta este iubirea matura, autentica. Unul dintre secretele pentru rezolvarea conflictelor este sa-i oferim partenerului acceptarea pe care nu a primit-o in copilarie. Sa-l intelegem si sa-i validam suferinta emotionala.
Niciodata un partener de cuplu nu este mai « defect » decat celalalt. El poate fi insa mai ranit decat celalalt. Majoritatea comportamentelor noastre ostile in plan relational sunt, in realitate, nu dovezi de rautate umana, ci indicii de durere si suferinta.
Vindecarea este posibila prin rescrierea tiparului de atasament. Daca aceasta conexiune emotionala a fost deficitara sau intrerupta in copilarie, este nevoie de refacerea ei in relatia de iubire de mai tarziu. Nevoia noastra primara este de a fi in contact si de a cauta confortul conexiunii umane. Conectarea se face prin dialog intentionat, comunicare constienta in care diferentele de gandire si viziune sunt permise, emotiile si trairile sunt validate iar relatia este in centrul atentiei.
Cei care lupta pentru iubire accepta intimitatea partenerului, au curajul de a fi vulnerabili, expunandu-si partile negative fara teama de respingere, abandonati sau santajati de partener, cer ajutor atunci cand au nevoie, pot gestiona stresul cu succes, au un nivel optim de independenta si flexibilitate emotionala, sunt empatici, identifica solutii la probleme etc.
Cei care lupta pentru putere au atasament nesigur de tip anxios sau evitant, se tem de intimitate (desi o cauta) dar si de posibilitatea de a fi parasiti, le lipseste pretuirea de sine, au tendinta de dominare si control, se blocheaza adesea in fata problemelor si izbucnesc emotional in situatii de stres, sunt vesnic nemultumiti, rigizi, solicitanti, lipsiti de empatie, in criza fug din relatie si prefera sa se descurce singuri, se pozitioneaza in defensiva, sunt perfectionisti si critici, asteapta ca celalalt sa se schimbe etc
Chiar daca lupta pentru iubire este calea cea mai grea, este singura optiune care face diferenta dintre cuplurile fericite si cele nefericite. Vestea buna este ca, niciodata nu este prea tarziu si nimeni nu este prea in varsta, pentru a alege lupta pentru iubire, fie si printr-o revolutie ca cea propusa de Gaspar…
Vezi lansarea de carte aici
Leave a reply