Carte, Psihologie
Eliberati de durere
De ani buni ma confrunt cu o durere cronica orbitala, care s-a extins in zona pometilor si a fruntii. Cu toate eforturile mele de a-i veni de hac, nu am reusit s-o tratez si nici sa-i ameliorez simptomele. Totusi, am cateva piste noi pe care le explorez, una dintre ele fiind strans legata de emotiile si trairile mele. Iata de ce, cand am gasit cartea aceasta am fost nerabdatoare sa descopar noi abordari care m-ar putea lumina si, totodata, scapa din capcana durerii in care ma simt prinsa ca intr-un labirint.
Daca si tu ai vreo durere fara leac, sau stii pe cineva drag care sufera inutil, iti recomand Programul Eliberati de durere, propus in aceasta carte. Autorii au o abordare a durerii din perspectiva holistica (bio-psiho-socio-spirituala), in care experienta somatica are un rol determinant. Odata cu Manualul iti sugerez sa-ti procuri si un caiet de notite in care vei scrie un Jurnal al Durerii, un instrument util in investigarea dar, mai ales, in tratarea personalizata a durerii.
Nu doar eu si tu ne confruntam cu durerea, ci si foarte multi alti oameni. Un Raport din anul 2011 publicat de Academia Nationala de Medicina din SUA numeste durerea o criza de sanatate publica, dupa ce s-a constatat ca mai multe persoane sufera de dureri cronice, decat de diabet, cancer si boli de inima, cumulat. Durerea a devenit astfel o boala in sine si are un impact major asupra calitatii vietii, la orice varsta. Iar costul acestei suferintei este urias.
Dar este durerea ceva rau in sine? Durerea este un semnal, o parte esentiala a sistemului nostru natural de supravietuire. Ea ne avertizeaza ca ceva nu este in regula si ne determina sa acordam urgent atentie corpului nostru. Durerea este asadar utila, in timp ce suferinta care ii urmeaza prin cronicizare este inutila.
Cand durerea persista constati ca devine pe zi ce trece o enigma ce implica un labirint de emotii, senzatii, experiente individuale, gene, sens spiritual, precum si reactii fiziologice. Lucrurile se complica asadar, iar ca sa avem raspunsuri este nevoie sa-i cautam sursele in corp, chiar in locuri neasteptate. Autorii sustin ca durerea cronica poate fi cauzata, nu doar de leziuni fizice, ci si de stres, de probleme emotionale si de traume. Cu alte cuvinte, este nevoie sa investigam daca nu cumva am ramas blocati in raspunsuri de lupta, in raspunsuri incomplete de fuga, in imobilizare sau inghet (cele trei raspunsuri clasice la pericol).
Singurul element insuficient de luat in considerare in incercarile obisnuite de a rezolva enigma durerii este trauma nerezolvata depozitata in corp. Durerea care nu raspunde la tratamentele obisnuie are legatura cu modul in care stresul si trauma acumulate contribuie la imaginea de ansamblu a durerii. Odata ce trauma este identificata si eliberata din corp, majoritatea afectiunilor vor incepe sa se vindece, cred autorii.
Astfel, cheia vindecarii se afla in buzunarul pacientului, care contribuie substantial la propriul proces de vindecare. Lupta fiecaruia cu durerea este unica. Numai tu poti fi specialistul propriei dureri, dupa ce ai inteles si te-ai adaptat propriilor reactii corporale. Imprietenirea cu corpul constituie deci o resursa valoroasa pentru vindecare.
Vindecarea durerii incepe cu intelegerea cauzelor si a mecanismelor care o declanseaza si o intretin. Capcana durerii incepe cu frica in fata unei amenintari. Urmeaza incordarea, constrictia, durerea, opozitia la durere, colaps, durere cronica. Iesirea din capcana durerii presupune sa trecem de la: eu sunt durerea, la eu experimentez durerea si apoi la eu experimentez senzatiile care se afla in spatele durerii. Ferirea de senzatiile noastre poate deveni o cauza principala a suferintei inutile, avertizeaza autorii.
Este posibil si ca durerea sa devina o modalitate inconstienta de a evita sa ne confruntam cu experientele/emotiile/sentimentele care ne sperie. Cum ar fi, de exemplu, pierderea conexiunilor, cu corpul, spiritul, familia, si cu cei dragi. Recuperarea, in acest caz, implica reconectarea cu anumite emotii dificile, cum ar fi frica, furia si rusinea prin intruparea sentimentului si permiterea deplasarii prin corp a senzatiilor monitorizate (iesirea din inghet).
Tipurile de durere susceptibile de abordari somatice, potrivit autorilor, sunt cele de spate, gat si umeri, fibromialgia, migrenele, cistita interstitiala, sindromul dureros regional complex, depresia cronica (legata de raspunsul la inghet), anxietatea emergenta, sindromul de tunel carpian, trauma medicala etc.
Oricine sufera de durere poate invata si utiliza niste practici simple care ajuta la eliberarea blanda a reactiilor traumatice ce au fost retinute in corp. Metoda de lucru cu durerea (Experienta Somatica) promovata de cei doi autori, are la baza trei principii esentiale:
- Nimeni nu se poate vindeca eficient si in mod real de durerea si suferinta fizica, emotionala sau spirituala, fara a implica trupul in procesul de vindecare. Disocierea sau deconectarea de corp poate deveni parte a unei probleme de durere.
- Nu exista o singura metoda de vindecare care functioneaza la toata lumea, ci exista un set de metode pe care le poti aplica pentru a obtine o ameliorare sigura. Invata sa experimentezi, cu inima deschisa, pana ce stabilesti ce anume te ajuta cu adevarat , in mod personalizat.
- Instrumentele puse la indemana de autori te ajuta in procesul de autoreglare, aceasta fiind piatra de temelie a programului Eliberati de durere.
Programul abordeaza durerea de jos in sus, cu accent pe vindecarea de la nivelul corpului in sus, pentru a putea interveni asupra gandurilor, sentimentelor si perceptiilor conexe, dupa ce corpul este relaxat. Este important sa diferentiezi gandurile de senzatii. In acest fel, corpul si mintea invata unul de la celalalt.
Incepe procesul tau de vindecare cu temperatura durerii, pe care o iei o data pe zi, pe o scala de la 0 -10 (0 nicio durere, 10 durere insuportabila), ne sugereaza autorii. Apoi descrie durerea in Jurnal, cu senzatii, emotii si ganduri. Vezi daca si unde simti blocaje si tensiune in corp. De regula, noi, oamenii, blocam reactiile de eliberare a tensiunii din corp, dupa un stres puternic. In felul acesta, autoreglarea poate esua in cazul tuturor celor trei reactii traumatice: lupta, fuga sau inghet, prin mecanisme ca disocierea, anxietatea, frica si panica, neajutorare si deznadejde, furie si iritabilitate etc.
Pentru fiecare dintre aceste mecanisme problematice, autorii au sugestii de exercitii, instrumente si tehnici simple de auoreglare, unele dintre ele cunoscute, cum ar fi: respiratia constienta, mindfulness, exercitiul fizic (o plimbare vioaie poate ridica nivelul de serotonina la fel de eficient ca medicamentele) etc; altele mai neconventionale: ancorarea, pendularea (alternarea intre senzatiile pozitive si cele ale factorului declansator al durerii emotionale pe care l-ai explorat), insule de siguranta, dezvoltarea simtului simtit etc.
Unul dintre exercitiile la indemana, sugerate de autori, este practicarea Recunostintei. Cu cat ne simtim mai recunoscatori, cu atat avem mai multe sanse de a gasi bucurie in viata noastra. Recunostinta si aprecierea fata de sine si fata de alte persoane sunt printre cele mai simple si concrete sentimente pozitive pe care le putem genera pentru a depasi emotiile stresante si dureroase.
Programul Eliberati de durere este detaliat pe larg in carte. De asemenea, autorii sunt de parare sa incercam doar acele exercitii si tehnici care ni se potrivesc. Asta are sens, pentru ca vindecarea este un proces personalizat. Avand instrumentele potrivite si increderea de a le folosi, suferinta inutila, devine doar atat – inutila, conchid autorii.
Leave a reply