Psihologie
Skandemberg cu viata
Cand era mai mic, fiul meu il provoca pe taica-sau la un joc de masurare a puterilor, cunoscut drept skandemberg (brat de fier). Punea atata pasiune in treaba asta, incat se antrena zilnic in ideea sa castige de fiecare data. Si castiga, desigur cu complicitatea oponentului sau, pentru ca altfel era suparare mare.
Copiii devin interesati de jocurile de competitie, de obicei dupa varsta de 7 ani cand ies in lume (cea scolara) si au nevoie sa se diferentieze de ceilalti copii. In aceasta perioada inca sunt tributari gandirii magice iar ideea de super/supra putere ii valideaza in relatie cu altii dar ii si ajuta sa faca fata provocarilor din mediul scolar, si el extrem de competitiv.
Ce este interesant insa la acest joc este, nu atat competitia cat exersarea puterii. Imaginati-va un David plapand masurandu-si puterile cu uriasul Goliat. In timp ce toata lumea pariaza pe cel mai solid si mai bine pregatit fizic, iata ca buturuga mica rastoarna carul mare iar aceast triumf neasteptat modifica perceptia despre sine si despre lume a ambelor parti dar si a spectatorilor. Cum adica: poti fi plapand si totusi puternic? Poti fi solid si totusi fara vlaga?
Povestea biblica cu David si Goliat se aplica foarte bine in plan psihologic. Aici nu conteaza muschiul fizic. Ceea ce conteaza este puterea interioara, increderea in sine (fie ea si magica), forta psihicului, care trece dincolo de obstacole si piedici, spre solutii si reusita.
Am vazut destui adulti care-si perpetueaza neputinta, oferindu-le altora drepturile de putere asupra lor. Sunt acei oameni care nu pot spune nu, sunt cei care nu pot lua decizii fara sa priveasca spre goliatii din preajma, sunt cei care cauta aprobarea in ochii altora si incearca sa le fie pe plac tuturor, sunt cei care sufera precum cainii la o rautate sau critica, sunt cei care au invatat neputinta si au incremenit in ea.
Unii oameni nu-si folosesc puterea personala sau o delega altora. Ei nu constientizeaza ca sta in puterea lor sa-si construiasca viata, visurile, drumul, relatiile. In loc sa fie puternici se tem. In loc sa lupte, capituleaza. In loc sa-si spuna opinia, tac. In loc sa se bucure, prefera sa-si planga de mila. In loc sa-si traiasca viata lor, traiesc palid in umbra altora.
Un exemplu extrem al omului lipsit de puteri este depresivul. Energia lui psihica este zero iar daca i-ai propune o partida de skandemberg, ar socoti ca ii iei in deradere starea. Insa daca esti psihoterapeut sau vreun partener asumat si iubitor, poti incerca sa-i descoperi si sa-i redai puterea, cu rabdare si empatie. In final, testul suprem al vindecarii, ar fi sa jucati amandoi o partida de skandemberg.
Omule, indiferent cat de scund, inalt, gras sau slab, tanar sau batran esti, in ciuda faptului ca nu ai averi, faima sau cariera de succes, ai ceva mult mai de prêt, ai putere! Poti visa, poti construi, poti fi tu insuti, poti spune nu, poti avea voce, contezi!
Daca toate acestea ti se par povesti, intreba-te ce-ai facut cu puterea personala. Cum ai pierdut-o sau cine ti-a rapit-o. Fa ceva si ia-ti puterea inapoi. Cu cat mai repede, cu atat mai bine. Poti incepe cu o partida de skandemberg, in timpul careia sa gandesti magic. Succes deplin!
Leave a reply