Psihologie
Ziua femeii militante
Am crescut cu tradiţia zilei de 8 martie, zi in care îi aduceam mamei flori iar invatatoarei/profesoarelor cadouri, pentru că toţi copiii făceau la fel. Astăzi ştiu ce se află în spatele acestor gesturi de recunoştinţă şi preţuire. Cam 100 de ani de istorie şi o tragedie care s-a petrecut în anul 1908 într-una din fabricile din New York, unde, în urma unui incendiu au murit peste 140 de femei. În data de 8 martie a aceluiaşi an, colegele victimelor au organizat un protest în care denunţau condiţiile improprii de muncă, salariile mici în comparaţie cu ale bărbaţilor, cerând totodată program de lucru mai scurt şi dreptul la vot.
În data de 8 martie 1917, femeile din Petrograd de data asta, (actualul Sankt Petersburg) şi-au părăsit casele şi locurile de muncă pentru a protesta împotriva raţiilor mici de hrană, a preţurilor ridicate şi mai ales a războiului care le uciseseră copiii, soţii şi fraţii. Această acţiune a rămas descrisă în istoria Rusiei ca greva pentru pâine şi pace.
După câteva tentative de a impune o zi specială dedicată femeii în Europa, în anul 1975, Organizaţia Naţiunilor Unite a confirmat printr-o rezoluţie ziua de 8 martie ca Zi Internaţională a Femeii şi a Păcii, iar deceniul care a urmat a fost numit Deceniul ONU pentru Condiţia Femeii.
În prezent 8 martie se sărbătoreşte în Europa şi SUA, în funcţie de ce înţelege fiecare cultură din acest eveniment. De exemplu, în Anglia cu această ocazie se organizează marşuri, întruniri, dezbateri prin care este rememorată lupta femeilor pentru obţinerea drepturilor civile şi politice. În alte ţări din Occident 8 martie este asociat cu emanciparea femeii moderne şi cu feminismul, în ţările balcanice se pune accentul pe cinstirea mamei, etc. Din păcate, la fel ca în cazul altor sărbători şi aceasta a devenit o sărbătoare comercială.
În România sărbătorirea femeii a fost impusă de regimul comunist ca o celebrare a femeii eroice şi muncitoare şi a căpătat accente negative din pricina cultului personalităţii promovat de Elena Ceuşescu. Cu toate acestea, ziua femeii a fost şi este o bună ocazie de a ne aminti de mamele noastre, de soţiile, surorile şi fiicele noastre, de a le preţui şi a le recunoaşte potenţialul, deseori ignorat de istorie.
Leave a reply