Psihologie
Traieste emotia dar stapaneste-o!
Are emotia leac sau poate fi “strunita” atunci cand ne creeaza neplaceri? Cei care si-au batut capul cu aceasta problema propun tot felul de solutii, in functie de paradigma de gandire la care se raporteaza.
Sustinatorii programarii neuro-lingvistica vin cu solutii de genul: “minte-ti mintea”: daca vrei sa fii puternic, prefa-te ca esti puternic! Concret, cand te napadeste tristetea sau furia indreapta spatele, priveste in sus, zambeste si spune: nu sunt trist/furios, dimpotriva, sunt vesel/calm etc.
Cognitiv-comportamentalistii mizeaza pe tehnici de relaxare/calmare/actiune. In cazul furiei si fricii de exemplu, acestia recomanda exercitii de respiratie, de alintare a simturilor (atinge ceva placut, asculta ceva linistitor, priveste ceva frumos, miroase o floare, gusta ceva bun), de rupere a fluxului gandirii sau actiunii. Mesajul in acest caz este: alege un mod sanatos de a avea grija de tine!
Trapeutii relationali accentueaza latura sociala/suportiva in lucrul cu emotia, empatia fiind vedeta de serviciu. Cei care creaza grupuri de sprijin, gen alcoolicii anonimi mizeaza pe aceste retele inter-umane care sunt menite sa atenueze sau chiar sa vindece (pe cat posibil) omul de sentimentele de vina, rusine, tristete/izolare care se nasc din dependente.
Psihanalistii agreeaza exprimarea emotiei prin diverse modalitati: scrie, deseneaza, vorbeste cu cineva, plangi, razi, tipa, loveste etc. In felul acesta vei reusi sa ventilezi emotia prin catharsis. Mai apoi vino la radacina problemei si vezi ce se ascunde in inconstient, legat de trairile tale. Miezul solutiei se afla in duetul cunstientizare/eliberare.
Crestinii mizeaza pe rugaciune si pe relatia cu divinitatea. Religiile politeiste pariaza pe meditatie si auto-control. Medicii si paramedicii vin cu solutii “chimice” etc.
Si totusi, intre a respinge emotia prin negare si a exprima emotia in toata splendoarea ei, as opta pentru o cale de mijloc cu trei directii principale: accepta, clarifica, actioneaza! Mesajul in acest caz ar fi: traieste emotia dar stapaneste-o!
- Accepta emotia: acceptarea in acest caz inseamna sa recunoasti emotia, s-o denumesti si s-o descrii. In felul asta o iei in serios. Apoi ramai cateva momente in/cu ea si priveste-o drept in fata (Brandon Bays).
- Clarifica emotia: ce se intampla cand apare emotia, de unde vine, ce anume a declansat-o? Ce trebuie sa schimb ca sa gasesc echilibrul? In acest punct specialistii vin cu doua propuneri. Fie schimbi perceptia cu privire la declansatorii emotionali, fie strategia. In cele mai multe cazuri, a schimba perceptia este greu pentru ca are de-a face cu convingerile noastre (deseori ferme). Daca nu putem schimba perceptia despre “lumea amenintatoare si rea” (care ne provoaca anxietate), de exemplu, putem schimba strategia. Cum? Muta accentul pe altceva. Investeste energia ta in alta parte. Lasa “lumea” in planul doi…
- Actioneaza constient. Vrei rezultate diferite, actioneaza diferit! Intocmeste o lista cu 20 de lucruri pe care nu le-ai facut sau pe care le poti face diferit. Experimenteaza lucruri noi: sari cu parasuta, incepe un curs de chitara, invata o limba straina, pleaca intr-o vacanta neplanificata etc.
In final e corect sa va spun ceea ce stiti si voi. Uneori/deseori EMOTIA da peste cap toate tehnicile si strategiile posibile si imposibile. Cand se intampla astfel, apelam la gesturi reparatorii, revizuim solutiile si pregatim ciclul urmator. In definitiv, important este sa traim emotiile, nu ele sa ne traiasca (a se citi consume) pe noi…
Leave a reply