Carte
Cere ce vrei si vei primi
Daca ai nevoie de o mana de ajutor, atunci trebuie sa te uiti la mana ta! Cam asta gandeam ca trebuie sa fie atitudinea corecta in cazul oamenilor de succes. Citind cartea Factorul Aladin, de Jack Canfield si Mark Victor Hansel, am schimbat paradigma de gandire si am inteles mai bine ce inseamna indemnul biblic, Cereti si vi se va da, cautati si veti gasi, bateti si vi se va deschide.
Cartea raspunde catorva intrebari esentiale, cum ar fi: de ce sa ceri, ce sa ceri si cum poti cere in asa fel incat sa primesti ceea ce vrei (meriti). Dar mai intai haideti sa inlaturam obstacolele din drum, alaturi de cei doi autori. Primul ar fi ignoranta care s-ar traduce prin: nu stim ce vrem si ce ne trebuie cu adevarat, nu stim ce este posibil si disponibil, nu stim cum sa cerem. Al doilea obstacol vine din convingerile pe care le avem despre lume si viata preluate din familie, scoala, societate, biserica, mass media. Din aceste convingeri, preluate fara discernamant apar sabloanele de gandire pe care psihologia le numeste pretentios, distorsiuni cognitive: nu voi reusi, efortul este zadarnic, succesul meu il va rapi pe al altuia, daca obtin ce vreau voi fi nefericit, totul are un pret, nu cred ca merita, etc. Apoi intervine factorul frica: de a fi respins, de a fi pus in situatii jenante, de neputinta, de abandon, de pedeapsa, de obligatii. Toate acestea corelate cu o stima de sine scazuta, cu sentimentul ca nu meriti sa ai ce iti doresti, ca nevoile tale nu sunt importante si cu mandria (daca ceri ajutor, esti considerat slab, iti creezi obligatii, esti vulnerabil si risti sa fii judecat) ne inchid gura dar si perspectiva de a primi ceea ce ne dorim.
La polul opus se afla categoria celor care cer pentru ca stiu ce vor, cred ca pot obtine ce vor, cred ca merita sa primeasca ce-si doresc, sunt pasionati, actioneaza in ciuda fricii, invata din propria experienta, sunt perseverenti. Ei cer pentru ca vor sa aiba control asupra propriei vieti, relatii, personale si de afaceri mai bune, mai multa dragoste, un stil de viata mai bun, talente si abilitati imbunatatite.
Dar cum sa ceri astfel incat sa primesti raspunsul asteptat ? Autorii raspund pragmatic si la obiect: cere avand o asteptare pozitiva (ca si cum te-ai astepta sa obtii ceea ce vrei), cere cu convingere, cere cu perseverenta si pasiune, fii clar si precis, (formuleaza exact toate cererile tale), cere cu umor si creativitate, cere cu diplomatie, da ceva pentru a obtine altceva, fa un dar, ofera complimente sau laude, presupune ca poti obtine tot ce ti-ai propus. Dar asteapta-te si la raspunsuri negative, ia in calcul impotrivirea si refuzul.
Si acum, cui sa ceri ca sa ai sorti de izbanda? Autorii ne ofera cateva indicii pretioase: cere-ti tie insuti mai intai (sunt dispus sa fac orice este nevoie pentru a obtine ce vreau, cum ar face persoana care vreau sa fiu, lucrurile pe care sunt gata sa le fac, am expertiza in domeniul X, etc), cere cuiva care iti poate da, cere oamenilor calificati si motivati sa te ajute, cere expertilor, cere partenerului de viata, cere copiilor, cere profesorilor, cere sefilor, (pareri, echipament si instrumente de lucru mai bune, o avansare, bani mai multi, etc…), cere lumii: bani, pace, atentie, dedicare, prietenie, etc, cere lui Dumnezeu indrumare, vindecare, bani.
Mi-a placut mult asta: Roaga-te la Dumnezeu, cere ce vrei, multumeste-I si apoi vasleste spre mal.
Cartea pe care am rezumat-o aici este mult mai atractiva decat am reusit eu s-o prezint. Si asta pentru ca este presarata cu povesti autentice de succes. Ce poate fi mai motivant decat sa stii ca cineva inaintea ta a trecut pe unde vrei tu sa-ti faci drum si a reusit? Deci, cereti si vi se va da, cautati si veti gasi, bateti si vi se va deschide!
One Comment
eumiealmeu
Nici nu am auzit de ea, nu numai că nu am citit-o.
Sunt foarte entuziasmată, o să o caut și eu.
În general, cei doi mi-au influențat viața prin Supă de pui, fiind emoționali, ajutându-mă să rămân cu inimă caldă într-o lume guvernată de logică, penibil de logică…
Mulțumesc pentru semnal..